Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

aku n abah..

  • Tuesday, April 21, 2009
  • Labels:
  • skrg ni da final..
    xlame lagi cuti..

    dalam pikir n study cmne nak jawab exam ni..aku terpikir lak nak watpe cuti nnt..

    tetibe, teringat lak aktiviti pe yg slalu aku wat tyme cuti pas exam dlu..

    **bling2**(teringat la neyh)

    -6.30 am.. mak kejut pagi2 lagi.. chaie2 bangun.. tolong abah berniaga ye.. cm bese aku mmg liat gler nak bgn..lagi liat drpd makan daging kicap kat kafe ktsn tu.. then, cm bese mak kuarkan ayat sedey beliau..

    "kamu xsian ek tgk abah kamu panas2 sorg2 jual ikan tu??"

    aiseyh.. aku tewas..aku pon bangun n menenangkan perasaan sedey mak even tau mak berlakon je..(mane tak nye asek kuarkan ayat same je nak gerakkan aku)..kaki berat aku langkahkan jugak.. afte mandi dalam keadaan sejok2 tu, n siap2 sume, aku teros ke van abah.. hurm.. abah da tggu lame tu.. pedal minyak van ditekan2..
    vroomm2..
    menandakan yg aku melambatkan proses keje beliau.. hehe.. lek2 abah..(jawab aku dalam ati)..ikan2 kat pasar tu xkan larinye..wokey, setel sume bende kitorg tros bergerak ke pasar borong menglembu.. **pasar borong.. kotor gle nye** -
    7.25 am

    pas dapat parking, kitorg trun..
    satu matlamat
    satu visi
    dan satu misi..
    nak cari ikan2, sayor2 n segala alat penmbah perisa dalam masakan..
    abah akan g kat stall sorg amoi neyh dlu.. carik putik jagong n sayor sawi..

    setel satu stall.. seterusnye??

    yup, g kat pasar barangan laot yg segar.. cari ikan.. da kol 7 lebey, ikan pon da kurg.. hehe.. salah aku la neh.. abah da garu pale nak cari ikan pe.. naseb baek beliau da otai kat ctu.. so, ada link r ngn tauke2 kat sane.. yg aku pasti abah cari ikan yg fresh2 je.. xmo jual yg da rosak.. nnt akan merosakkan reputasi beliau sebagai sebagai penjaja ikan yg berkualiti tahap ISO 900012.. hakhak..


    ikan setel... sayor yg len??? tomato, terung, kacang panjang n laen2 tu cmne??

    tu jugak da disetelkan oleh tauke leong.. seorg peniaga sayor agak berjaye dalam kerjaye beliau.. dye da letak da dlm van tu siap2.. tggal abah g bayar je..

    kerang n ikan rebos??
    itu la destinasi kitorg.. sampai kat stall nyonya tu.. nyonya tu tegur..
    haiya man(abah r tu), tu lu punye anak ka??(smbil mnunjuk2 ke arah aku)
    abah jawab.. x r, adek.. bersela dengn hilai tawa..
    nyonya sambong, oo.. sudah belapa taun itu dya aa??
    abah~ sama byk ngn taun saya kerja kat cni la..
    nyonya~ oowh.. sudah 20 taun ka??masa cepat berlalu aa.. u suda beli ini kerang sama saya suda 20 taun ma..

    abah tersenyum.. hee..aku senyum gakk..xtau nak ckp pe..xbek nyampok ckp org tua.. setel la kerang ngn ayam kat stall tu..

    8.10 am..
    tugas aku.. kna susunkan barang aka sayor2 dalam van ke bakol2 sayor yg disediakan.. p, sekejap je da setel.. aku da pro da.. hakahk..tutup mate pon leh wat..hahak..


    8.25 am..
    tgk uncle sorg ni handle kan lori kontena yg besar gabak.. memerlukan skill yg tahap dewa..

    8.30 am..

    part ni paling best.. g makan dlu.. kumpol tenaga org ckp.. slalunye g stall roti canai shukor.. roti canai dye paling best kat dunia.. satu xckop, aku mintak tambah satu lagi.. abah lak makan sizzling mee.. wuu..xnak kalah.. xpe2 beliau kan bos.. heheh

    9.00 am..

    sampai kat taman perumahan yg diberi name taman temara.. abah n aku trunkan barang.. bukan sume bende bole ade atas van tu.. abah akan dok kat ats kerusi kecik berhadapan ngn penimbang n sume mak cik2 akan mengelilingi beliau.. hahakk. ade yg cm gatal pon ade.. hahak.. naseb bek mak xde.. n naseb bek abah fokus ngn kerjaye beliau.. hahak..aku?? jadi assistant je.. kalo ade pe mende yg customer nak, aku amek kan r.. p, slalunye dorg da hustler da ngn posisi barg2 tu.. so, aku jadi r tuggul kayu kat situ.. hakhak.. **abah dikelilingi wanita2 @ customer beliau**
    kkdg aku tido..kat depan.. kat tempat abah drive.. hahak.. ble sume da setel abah panggil.. pas aku bangun da xde sape2 da.. aku pon tolg angkat balek sume brg2 tu naek atas van.. hehe.. hurm.. p, xde la slalu sgt tido.. byk tolong lagi.. kot.. hakhak.. p, yg peleknye bile aku ikot abah berniaga semakin ramai ank dara yg datg.. hahha... xpe2 control2.. wat gaye cm calon menntu yg baek..bakal mak mertua ramai tu.. hahak.. hurm.. kat taman tu ada 7 stops sumenye.. sonok gle kalo abah skip satu o lebey stop tu.. huahua.. sampaila kol 1 petang.. **rekod penemuan ikan paling kecik yg xterjual**
    sepanjang proses jual beli 2 mcm2 bende dpt tgk..


    dari gelagat manusia..

    dari ragam manusia..(xsame ke??)
    dan cite2 gossip makcek2 kat sane.. hakhak..


    n dapat gak tau..
    -siang ikan..
    -berniaga ngn lebey efisen
    -cite2 gossip terbaru..(hakhak)

    n skg..

    msti abah sorg je..
    mencari rezeki tok kitorg gak..

    anak laki2 dye tiga2 kat u...
    masa cuti je dapat tolg...
    hurm,, even aku dapat anugerah assistant paling pemalas..(ceh..) rase rindu lak nak ikot abah berniaga..

    n cuti nnt aku akan tolong...

    **kalo mak berlakon lagi**


    hehe...
    tammat..

    8 komen sempoi!:

    lokman@keme said...

    peh nice story.
    well-narrated bro..

    btw all the best exam!

    haifa said...

    wa~~
    nak pegi tepeng la..
    beli ikan ngan abah chaei..
    msti dpt diskaun..
    leh kn?
    hehe....:p

    safri@chaie said...

    keme~ hahak..bese r,based on the true story..


    haifa~ aku dok ipoh la cik kak oi..

    hakhak..

    elya~nadia said...

    weyt yunk!!

    what a touching story.. huuu..

    post kali nie plg besh..

    cuti t smpaikan slm ak kat mk dan bpak mrtua ak yerk.. =p

    safri@chaie said...

    hakhak..

    elya~ touching ek??? agak r, rase nak balik je umah skg.. hakahk..

    haifa said...

    alamak...
    clap parking plek..hehe..
    ok2...ipoh2x..
    wat malu jer..
    huhu..:p

    ima-life said...

    kma tunjuk blog ko kat student kma...diorg kata tak sangka lak..tgk jer cikgu..bapa jual ikan..anak boleh berjaya sampai master!!! ingatkan bapa cikgu pun cikgu gak???? baguiihh paparan bermotivasi!!!!

    safri@chaie said...

    hurm.. bagus r cmtu.. yg baek dijadikan teladan.. yg buruk dijadikan sempadan.. jangan ramai org bercita2 nak jadi penjual ikan da r.. hakhak..

    Post a Comment

    (c) Copyright 2010 chaie safri. Blogger template by Bloggermint