Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

s.e.m.o.O.t...

  • Sunday, April 26, 2009
  • Labels:

  • rajah di atas menunjukkan lukisan kartun seekor ___________.

    A. kura2
    B. burung dodo.
    C. ikan emas.
    D. semut hitam

    ~salam..

    ape jwpn anda??
    kalo anda jawab selain daripada D,
    mungkin anda patut melihatnye sekali lagi..
    jika jwpn anda tetap selain drpd D..
    mungkin anda patut mendermakan organ penglihatan anda kepda yg memerlukan..

    begini..
    bukan pendermaan organ mau pon ujian penglihatan yg ign di uar2 kan pada pos kali ni..
    cume mahu kita sama2 renungkan kisah yg terjadi pada diri penulis..

    ***bling2***
    cm bese pas bgun tido samad(bukan nama penulis yg sebenar) akan menuju ke bilik mandi..
    untuk ape menuju ke bilik mandi??
    haa.. yg itu la kita ingin tau.. untuk basuh muka la n wat la pe yg patut..
    ttbe kat sinki tu kuar air panas..(da bgun tgh ari, so phm2 je la)
    sgt panas.. sampai la kne tggu dlm seploh minit baru suam2 kuku..
    hee~
    sementara tggu air panas tu reda..
    bukan redha..
    reda.. samad ternmpak la sekor semot hitam lek je lalu berdekatan ngn curahan air drpd mulut sinki terbabit..
    tgn samad suda gatal.. mahu melakukan sesuatu yg diluar kawalan..
    disimbah2 air tersebut ke arah semut terbabit..
    semut tersebut pon terjatuh dan keluarkan pelampung beliau yg berada dlm beg beliau..
    BUKAN!!!
    bukan itu yg terjadi.. semut itu sbnarnye jatuh kedalam air..
    berenang2 mencari tepian utk dicapai..

    ttbe samad terfikir........
    SUSAH!!
    mmg susah semut tu berenang..
    ye la beliau bukan ada sirip seperti encik ikan..
    p,
    setelah usaha demi usaha..
    dapat gak r beliau berenang ke tepian..
    berlari menuju
    ke rumah mungkin..
    mencari anak isteri..
    mnceritakan pengalaman beliau..

    seekor semot..
    yg kecil..
    n kalo mati pon xbagi kesan lgsg kat sape2..
    p, mempunyai semangat juang yg tinggi..
    untuk hidup..
    hidup beliau
    dan mungkin juga hidup org len..

    n bile teringatkan
    kebelakangan ni..
    ramai member2 yg cm takde smgt untk hidup..
    termasuk lah diri samad..
    terfikirlah..

    sekecil manekah kita..
    selemah mane pon kita..
    sehuduh mane pon kita..
    kita ada misi utk terus hidup..
    dan berjuang..

    n if ur vision n mission to still alive is absolutely clear,
    nobody should judge it...

    p/s: kepada semut terbabit, beberapa ketul gula telah diletakkan kat sinki tu tanda menghargai keberanian anda. sila amek sebelum semut laen amek dlu.. urm.. btw, aku da already namekan ko.. kire cm pet la neyh.. aku boh name jalak.. bole?? kire kalo jumpe kat ne2 angkat sesungt la.. aku bagi gula lagi..


    ************setel*************

    15 komen sempoi!:

    lokman@keme said...

    syabas! (bukan syarikat bkln air selangor)

    ko baru je dpt title pujangga dr aku.

    kirenye pas tules name penoh ko kat mane2 tules la ..pjgga.
    mcm pengarah2 filem tuh, macam ahmad idham fdam. dm dll

    harharhar

    ahmad idham,

    safri@chaie said...

    hahaha..

    thanks untuk title tersebot..

    p, jalak da ilang r..

    xtau g mane...

    da ramai je yg mirip rupa beliau..

    Judiene said...

    oit..
    kim salam aku kt jalak kalo ko jmpe beliau..

    kagum dgn semangat beliau yg tggi!!

    safri@chaie said...

    sepatutnye keme bagi title pujangga tu kat jalak r atas keberanian beliau..

    heheh..

    judiene~ jumpe ssemut itam jgn penyek kan plak..
    haha..

    ...sarah n... said...

    aku rasa jalak tak hilang.

    cuma, dia membawa diri sebab terasa dengan kau kot.

    tak pun.

    dia dibawa arus..huuuu....

    lokman@keme said...

    lek2 optimis2..
    jalak ade je la..semut itam umo panjang.


    biase la xnmpk skang,
    kn study week pstu exam pulak.bz la tuh.
    harhar

    Judiene said...

    btol la tue..
    huhuhu..
    skrg kn tgh bz fnal exm..
    aku ase c jalak pn xnk repeat paper r..
    huhuhu..

    ...sarah n... said...

    aku tertanya tanya, apekah agaknya course yang diambil jalak..???

    semoga jalak dirahmati. jangan mati lagi. tengah glemer ni.

    Judiene said...

    jalak amek paper ASAS-ASAS KESEMUTAN kott..
    huhuhu~~

    safri@chaie said...

    urm...

    act, korg ni amek kesah pasal jalak ke pasal pengajaran cite tu??

    hahak..

    xpe2.. kita jadikan jalak sebagai sumber aspirasi kita sume ek??

    ...sarah n... said...

    pengajaran..???

    ehh, ada pengajaran ke..??

    ingatkan sesi memperkenalkan jalak je.

    tu yang berminat pada jalak tu.

    safri@chaie said...

    sara~

    chet.. punye la lteh aku wat entry tu utk kita amek pengajran bersama2..

    urm.. btw,
    saya kenalkan..

    sara, ni jalak..
    jalak, ni sara..(sesi kenal mengenal)
    heeeeeeeee~

    ...sarah n... said...

    *shock*

    ehhhh...???

    jalak sudah pulang ke pangkal jalannn...???

    waaaa...

    hi jalak!!!!

    sharkiey said...

    bagus.aku suka entry ni
    kau tahu biler aku bace entry ni teringgat satu poem yang hampeh ketika di dalam kelas LIT aku sebab aku benci LIT subjek tajuk dia

    "do not be gentle into the goodnight"

    *go to google to educate youself

    bt the way.entry ni buat aku

    MENYSAL sebab bunuh semut semut kat BILIK air umah dan KOLEj..warghhhh KEHJAM

    safri@chaie said...

    shariey..

    lek2.. naseb bek populasi semot itam masih lagi tahap membanggakan..

    hahkak..

    p, jgn bunuh mereka lagi.. mereka tidak berdosa..

    Post a Comment

    (c) Copyright 2010 chaie safri. Blogger template by Bloggermint