Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

musuh dalam baju dalam.

  • Sunday, January 3, 2010
  • Labels:


  • Ni ada satu maklumat penting yg dpt masa lecture prinsip kesihatan persekitaran yg dr sham aritu. Kredit ye utk beliau.. bukan salah satu topic pon just terselit je dalam lecture dye.. mybe ada yg da tau n mybe ramai ag yg xtau.. so, cik akak sila amek perhatian ye.. cik abang bole juge buat tambah pengetahuan am. Okeh, kalo tgk kat statistic tu kanser payudara merupakan salah satu pembunuh utama wanita di Malaysia. So, para wanita sila kenali musuh utama anda ini.. kita tau o korg pon tau byk gler factor terjadinye kanser ni kan antaranya pemakanan dan cara hidup.. jgn makan makanan yg byk mengandungi bahan kimia pelik2 sbb itu akan merubah struktur gen n DNA n akibatnye penghasilan sel2 baru yg xsesuai ngn tubuh terjadi. Sel2 ni ada yg memudaratkan diri serta memusnahkan tubuh dan itulah sel kanser.. betulkan saya jika saya tersalah. Okeh, tapi ramai yg xtau cara hidup kita skg bole menyebabkan kanser. Yg nak diuar2kan kat cni ialah amalan cara hidup – bekerja di waktu malam n tidur ketika lampu terpasang. Sure ramai wanita2 skg yg mengamalkan cara hidup xberapa nak sehat neh.. uih.. not nice not nice.. sbb ada kajian yg mngesahkan akibat cara hidup cmtu bole menyebabkan risiko untuk kena kanser payudara meningkat. Sah2 skg ni ramai je yg berjaga malam xkire la nak wat assignment ke o tgk movie korea ke kan? Kan? pastu tido malam lak xreti2 nak tutup lampu. Selaen anda membazirkan lektrik, anda telah membazirkan separuh hayat anda. Ya.. terkejut bukan? Sumenye terjadi akibat proses biokimia badan yg masih beroperasi semasa anda tidur akibat kehadiran cahaya. Xnak cite pnjg bab proses biokimia o fisiologi yg terganggu sb org len punye research..lagipon eden sendiri pon bukan phm sgt.. kui3.. untk maklumat lanjut try masok google n search sendirik la ek..cett.. kalo bab nak donlod movie terer lak carik kan? Huaha.. oke.. jus nak mencetuskan pemikiran anda mengenai sesuatu yg baru. Semoga memberi manfaat.

    p/s~ wah3..suda entry ke 100.. tahniah2!
    p/s 2~taun baru shhoooosshhh.. akan lebih berinformasi..utk anda hanya yg terbaek dari ladang.. heh.

    11 komen sempoi!:

    ima-life said...

    yer ker....nampaknyer kena ubah tabiat la nih..

    wanie said...

    thanks..good article to be think of..

    safri@chaie said...

    kak ima~ yup.. kna ubah tu..

    wanie~ think then act. wokeh~

    ~iceq~ said...

    nsb bek aku suke tido bergelap gelita..fuh~

    lokman.keme said...

    ooooo

    safri@chaie said...

    iceq~ fuhh.. aku juga tumpang lega. p, ada byk faktor len. so, sila berhati2..

    keme~ kini cik abang keme suda tahu.

    little izni said...

    alamak..ak tido bkak lmpu kalo ak xngntok betol..
    lalalalla~
    ermm..mekaseh ye incik..

    safri@chaie said...

    sila ubah tabiat anda. terima kaseh.

    little izni said...

    erkkk~ermm..baek..wuwuwuuw

    Anonymous said...

    abis tuh nurse dan doktor yg kerja on call mlm. sealu ....berisiko ler yer...sian diorang!!!!

    safri@chaie said...

    isk3.. aah kan.. sian dorg...

    Post a Comment

    (c) Copyright 2010 chaie safri. Blogger template by Bloggermint