Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

secangkir kopi penuh toksik.

  • Thursday, January 14, 2010


  • Sape suka minum kopi?
    Mesti ramai kan? Kan?
    Tambahan pulak kalo dicicah ngn biskut lutut.dan makan waktu petang pas asar..
    sluuurrp.. haiisshh..cayo dah ayer liyor teman..
    Tapi tau x kita yg dalam kopi tu ada macam2 bahan toksik?? Haa.. kali ni shhoosshh.. akan mnyingkap rahsia disebalik secangkir kopi. Oke2.. jom tgk ape yg ada dalam kopi neh..
    Bahan2 ni kita panggil natural carcinogens. Antaranye:
    -acetyledehyde
    -benzaldehyde
    -benzene
    -benzofuran
    -caffeic acid
    -Catechol
    -Etanol
    -Ethylbenzene
    -Formaldehyde
    -Furan
    -Hydrogen peroxide
    -Hydroquinone
    -Styrene
    -Toluene
    -Xylene n byk lagi..

    Akceli, mmg bnde2 neh sgt berbahaya dan kebanyakan nye bole membawa kepada kemudaratan individu. Cuma apa yg ada dalam satu jug kopi (kalo minum sampai satu jug lah) maseh lagi jaoh dosnye utk menyebabkan kesan toksik. Laen lah kalo minum sampai bergelen2 kopi dlm sehari. Mungkin akan menyebabkan mudarat. So, minumlah kopi sesuka hati anda!

    9 komen sempoi!:

    Ery Farieha said...

    aku sbg bdk kimia sgt teruja melihat ko menulis name2 formula itu. hahahaha. rase mcm nak lukis semua struktur. kah kah.
    aku tak ske kopi !

    ~iceq~ said...

    aku suka kopi~!!!
    lagi2 yg mak aku bwat..*drolling*
    [lect Dr. Rohi nie kan?]

    safri@chaie said...

    ery~aku sbg bdk environmnt sgt lah xteruja tgk mende2 kimia cmtu.. hahakk.. naseb bek kimia da lpas..

    lyne~ kalo ko buat mesti xsedapkan?? haha.. tau biskut lutut x?? huahua.. (aah,lecture dr, rohi)

    Aus said...

    chaie..
    ko wat research ke ape..
    keke..
    bgos gile..

    ~iceq~ said...

    alaa..3in1 punyer,msti la sedap..klo kopi buatan manual tu errr...dah lme dah xbuat,ad kemungkinan la xsedap..haha..:P
    biskut lutut?..xnah dgr..hhaha~

    safri@chaie said...

    aus~ bukan research la. ni yg aku belaja masa lecture toxicology.. share2 r sket..

    lyne~ biskut lutut tu mcm.. erm.. sila google yerk.. hehe

    miracinta! said...

    adoi...
    naseb baek tak suke kopi..
    hehehe

    safri@chaie said...

    mira~ bole je minum lah,, tapi, jgn byk sgt,,

    xangonila!! said...

    bayaknye!! padahal kopi mai secawan!! hehehe

    Post a Comment

    (c) Copyright 2010 chaie safri. Blogger template by Bloggermint