Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

masalah kita..

  • Friday, January 15, 2010
  • Labels: , ,
  • ni ada satu kesah yg nk share sikit. Buat ilang2 rase boring kan.. kalo korg boring la.. kesah ni jadi masa tgh buat fieldwork kat pejabat kesihatan daerah. Xyah la kot nak mention ktne kan.. so, nak dijadikan cerita, masa ni pegawai kesihatan tu ajak kitorg yg bakal jadi pegawai kesihatan ni pergi la wat survey dari umah ke umah. Nak tengok lah cmne orang-orang bawah buat kerja. Camne nak amek sampel jejntik, termasuklah etika-etika nak ambush umah orang. Ye lah, cube bayangkan ek, korg pegi umah org, pastu lak mintak kerjasama org rumah tu then bila da dapat tau umah tu ada jejentik, korg pon kompaun la org umah tu. Kalo korg la tuan punye umah mau xhangen kan? So, tu r sebab2 kna ade etika sket. Oke2, tu blom masok cite lagi tu, haha..

    masa kitorg nak ambush satu umah neh. Tgk kat luar pon mcm xterurus. Dengan anak2 nye yg maen kat luar then maen kotor2. Tu da bagi first impression yg xbape nak impress la kan? Xpe2.. tenang je. Pastu bila ketuk pintu n ada org yg bukak, kitorg pon perkenalkan diri sume lah. Tuan umah ni pompuan. Usia pertengahan umor kot cmtu. Bangsa xyah gtau la. Yg kat luar tadi anak2 dye, n kat dalam ada mak dye. Mak dye daa tua da. Da 80 taun cmtu la kot. Mula2 mmg dye kureng la nak bagi kerjasama. Siap asyik nak marah2 ag. Kat depan kitorg neh bukan je anak2 dye kna marah, mak dye pon kna marah gak. Sian aku tgk. Mesti asyek kna maki je la org2 kat umah tu. Kitorang da goyang da mula2. Mane tau tibe2 kuar parang ke ape ke kan? Naseb bek brader yg handle team kitorg ni beso badannye n pengalaman yg da ckop byk kan.. sumenye tenang je. Last2 bagi la jugak kerjasama. Abes je kitorg godek2 umah tu dapat la sampel jentik2.. bila tgk, mmg nyamuk aedes pon. Tgk, umah da la kotor, dgn perangai yg pelik2 siap dengan ternak nyamuk ag.. sedeh r tgk masyarakat sendiri cmni kan. Ekceli bukan nak rendahkan sape2. bukan nak kutuk sape.. just nk amek pengajaran. Kadang2 tu kehidupan ni mmg akan menyesakkan kita, tapi apa yg lebih menyesakkan ialah sikap kita sendiri.

    Da la tu. Tulih panjang2 bukan korg nak baca nnt.. hahak.

    5 komen sempoi!:

    Aus said...

    ok la 2 chaie..
    dari die trnak tenggiling..

    safri@chaie said...

    haha..
    kalo dye ternak tenggiling mmg aku gelak terguling2 ah.. gle ke ape nk ternak tenggeling.. baek ternak anjing je..

    ~Shuh@d@~ said...

    btol la tu kan,,, slalu bile org2 dr pjbt kechatan p umah2 nak g check diorg nye p'sekitar',,, caring sal kechatan diorg,,, tp nak marah2 lak,,, x respek org langsung,,, sabor je org2 yg kene maki hamun tu kan,,,

    miracinta! said...

    kecian jga kerja korunk yg kne ambush umah org ni..
    klu yg kuar tu pompuan takpe jugak korg steady lagi..
    tapi klu yg dalam tu kuar tros ngn parang maw korunk ketar juga an? lagi2 yg kuar sado je badan!
    hehehe..
    tapi korunk la pemusnah penyakit bahaya negara!
    mmg SALUT la..hehehe

    *thx for the suport di entry mira! XD
    chaiyoorkk2

    safri@chaie said...

    shuhada~ tu r sal. tapi kan, mungkin mentaliti masyarakat kita yg maseh not well developed kan. bukan nak kata org len la.. dlu msa kat umah pon kitorg satu family cmtu gak. waktu org pjbt kesihatan datang baru la nak kemas n buang2 barang2 kotor kat umah.. cume xde la sampai nak marah2 org2 yg wat keje tu kan.. hurm.. kita kna ubah stigma tu. jga persekitaran setiap masa utk kesihatan bersama.. wah2~ da mcm iklan pe ntah.. haha.

    mira~ tapi kan mira, kalo xde kerjasama masyarakat pon xde guna gak usaha kitorg neh.. kan2??

    Post a Comment

    (c) Copyright 2010 chaie safri. Blogger template by Bloggermint