Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

jom baca kisah sahor aku masa kecik-kecik.

  • Tuesday, August 24, 2010
  • Labels: , , , , , , , , , , ,
  • ini cite pasal zaman aku sekola dulu. masa kecik budak maseh hingusan lagi. memang comel. gila perasan. eh tak lah, aku memang comel masa kecik. haha.. sudah. cukop kat situ pasal comel2 neh. okeh, ni kiranya cite masa bulan puasa la kan. sebab skang ni kan time pose-pose kan..

    sahur.
    korang sume sahur? ye. aku jugak begitu even aku maseh lagi kecik. abah da ajo da kitorang bangun sahur masa kecik-kecik lagi. sume liat gila ah nak bangun. masa dulu kitorang dak laki-laki tido kat ruang tamu je. kat bawah kelambu. mula-mula abah kejut baek-baek je.. pastu abah g mandi dlu sementara tu mak masak ape yang patut.. ada la bunyik kebushhhh.... mak goreng ape la kan..dengar je.. bukan jaoh sangat ruang tamu ngan dapur tuh. maklum lah rumah kecik je. tapi, wat tak tau je.. yang penting tak nak bangun. abah da abis mandi tengok kitorang tak bangun lagi. apa lagi, menyirap la orang tua tuh. strategi yang abah gunakan seterusnya memang selalunye akan berjaya ah. selalunye abah amek ais batu kat dalam peti ais tuh.. pastu gi kat muka sengsorang lalu ditempekkan ke muka kitorang.. mak aii.. terkejut sorang2 la kan... tapi, kadang2 bagi seorang kanak-kanak yang mempunyai pendirian yang teguh, pas kena ais batu sambong balik tido.. then , abah tarok garam kat mulut kitorang... pui3... yang ni memang tak boleh nak hati kering ah.. nak xnak kena ludah gak la kat sinki dapor.. da tu maksudnye sahur sekali la...

    then, abes je sahor, kitorang bersembang. haha.. pelik betul. macam la xde masa nak bersembang kan. waktu jugak la kitorang bukak sume cite. kalo dulu-dlu  akak2 bukak cite-cite dorang masa kat u la, sekola la,.. so aku dengar je la.. menarik gak la kan... pastu da masok azan subuh.. abah suh gi surau... yang kitorang lak baru la terhegeh-hegeh nak mandi ape sume kan.. last2 tak pegi... kebanyakannya tak pegi.. ada je alasan. sakit perot la.. ape laa.. then sambing tido balik sambil dengar alunan mak baca ayat suci alQuran.

    p/s~ saje je nak cite pengalaman sahur ngan family sebab taun ni nmpak gayanye macam 2, 3 kali je dapat sahur ngan dorang...

    4 komen sempoi!:

    makdara TERDIVA said...

    sahur & berbuka dgn family paling best..tapi memangla..time lps sahur tu la yg mase nak bersembang macam2 dgn adik-beradik...

    huhu..tak sabo nak blik kampung ni..cptla jumaat.. :)

    Fida Faizal said...

    salam . kalau fida kan , masa kecik2 dulu, sahur pun macam nak tidur . hehe .

    Frodo Baggins said...

    hahahhahaha
    letak garam??
    perghhh tabik abah.


    >>___<<

    misyamissyou said...

    best ah abah anda! letak garam...sedap kot..hehee

    Post a Comment

    (c) Copyright 2010 chaie safri. Blogger template by Bloggermint