Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

kueh raya dulu dan skerang.

  • Wednesday, September 1, 2010
  • Labels: , ,
  • aku bukannya nak cerita pasal apa dia kueh raya dulu atau yang jenis baru-baru ni.. ye lah, skang kan tengah popular dengan london almond, mama karies.. ntah camne nak ejanya.. cornflakes lagi kan... susa da nak jumpe baulu, semperit dan batang burok.. (padahal bersepah je)... haha... xpe la.. itu cerita kueh raya.ini pulak cerita kueh raya.. haha.. jangan pening-pening.. layan je~


    yang nak sembang ari ini ialah pasal keterlibatan mak aku dalam proses pembuatan kueh tu sendiri. dulu masa kecik-kecik mak rajin buat kueh raya. macam-macam mak buat. nak sebot nama pon tak tau. maen makan je. ingat lagi, tyme2 waktu camni ah bila da nak dekat2 raya, wangi je dapor tu. bau kueh la, kek la.. juga juadah untuk berbuka puasa. masa dulu-dulu akak-akak pon sume tak kawen dan tak kerja kan... cuti-cuti sekola tolong la sekali buat. uli-uli tepong sume.. yang kitorang budak-budak ni pas maen je kat luar.. masok umah teros g dapor.. perot pon berkocak-kocak.. tengok beraneka kueh raya.. mak aii.. gil anostalgik woh..

    nak la dibandingkan dengan sekarang ni. da la balik cuti 2 hari sebelum raya. (tensen sket sebab ada lecture ganti, kalo tak mesti dapat balik cuti awal) pastu kat umah pon mak tak buat kueh da.. da tua, tak larat.. tak tau la kalo mak still nak buat jugak kan.. mane la tau... pastu akak-akak sume tak balik raya taun ni. tinggal la mak sorang terkontang-kanting kat dapor tu.. yang laki-laki ni bukan tak nak tolong.. tapi tak macho dok kat dapor.. wakaka.. alasan semata.. lagipon, sejak kebelakangan ni, sume kueh raya maen beli-beli je... tak payah susah nak buat sendirik.. even, value kueh itu sendiri kurang kan.. mane nak sama kueh raya beli dengan kueh raya buat kan????

    cucu-cucu mak ada dua orang kat kampong tuh.. elok lah letak kat kampong, merasa la sket suasana puasa kat kampong tu.. kalo mak buat kueh raya, dapat ah dorang merasa camne rasanya kitorang dulu.. hakhak.. bes gla.
    akhir kata, majulah kueh raya untuk negara..
    selamat berbuka puasa!

    4 komen sempoi!:

    Fida Faizal said...

    salam . kalau buat sendiri, lain special nya . heee

    farah najwa said...

    ko la buat kueh raya tu ganti mak ko.

    misyamissyou said...

    ahahaa..sian mak kamu..pi le tolong lau mak kamu buat kueh raye thn ni..boleh hntr sikit kat sini..hehee

    chaie safri said...

    fida~ ada air tangan sendiri. hehe

    najwa~ adoii.. xsempat la beb.. kat kolej ni xda oven la plak.

    misya~ haha.. kasi la alamat.. nanti anta rombongan ke sana.. err.. haha

    Post a Comment

    (c) Copyright 2010 chaie safri. Blogger template by Bloggermint