Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

bukan senang mahu jadi orang minyak!

  • Sunday, March 7, 2010
  • salam sejahtera untuk para pembaca sekelian..
    ececeh.. cam karangan perbahasan pulak..
    okeyh.. kali ni nak cite pasal program mandi minyak yg kitorg join arituh..

    hurm..
    mandi minyak?
    mesti ada yg da tau.. ade gak yg xtau kan??
    melumurkan minyak ke badan je.. xde lah mandi cm kat bilik air korang tuh..
    tapi.. yang besnye minyak yg kitorg mandi tu sedang mendidih dan kna amek pakai tangan sendirikk..
    pehh.. terbaek.. haha

    ada unsur2 luar mengatakan minyak ni sebenarnye xpanas..
    hanya 60 degree celcius je..
    cett..
    korang try dlu tengok..
    hahaha..
    panas bai... siyes..
    ada gak yg melecur..
    tapi janganlah sangka kitorang ni wat keje yang khurafat ke hape..
    ni salah satu adat dalam ilmu persilatan melayu..
    bukan da dapat celup tuh bole jadi kebal ke ape..
    cume mengajar erti keyakinan terhadap diri sendiri..
    mungkin minyak yang panas tu simbolik kepada dugaan..
    dan nak celup tangan tu cara kita nak tempuhi dugaan tuh..

    dapat tengok ada yg macam was2 nak celup tangan..
    macam aku la tuh..
    ada yg yakin..
    dan
    memang ada perbezaannya..
    okeh..
    kalo korang baru berjinak2 dalam silat gayong macam aku..
    u shud give a try la wat mende cmni..
    syok ouh!!

    okeyh2..
    jom aku tunjuk proses mandi minyak tu ek..

    mula2 kena bukak gelanggang dlu..


    pastuh kita kasi belah buah kelapa.. peh.. ramai yg maen hentak je.. terbarai abes buah kelapa tuh.. haha

    yang ni proses mesin kelapa.. gler susa nak mesin kelapa2 yg terbarai tadik.. cess..

    yang ni memerah parut kelapa nak dijadikan santan..

    ramas2 sampai kuar susu dye.. erk!! (santan=coconut milk) waakaka

    ni para mengacau santan sedang bersedia yoh..

    proses pembahagian parutan kelapa...


    berjaya meramas dengan baek.. pehh..


    kacau yo.. kacau sampai lebam..

    yg ni hasil selepas 3@4 jam mengacau.. masa ni da abes celup da.. masa celup tangan tuh minyak maseh menggelegak.. plup2..

    hehe..
    tu je lah..
    ingat nak tunjuk gambar kitorang celup2 tuh..
    tapi xpakai baju lak..
    nanti kalo tunjuk ramai yang muntah hijau tengok badan kitorang yg berminyak dan berketak2..
    miahahaha...
    da macam orang minyak da..

    okelah..
    kira pengalaman la tuh..
    fes time woh..
    best2..
    hehe..
    pasni bila balik umah bole la tunjuk kat mak..
    celup tangan kat minyak yang mak buat goreng ikan tuh..
    wakkaka...


    6 komen sempoi!:

    Ain Butterscoth said...

    hahhahaha
    terbaik

    Alynn Notnot said...

    respect sama lu orang! :))

    wanie said...

    wah...berani gle...serius ke x pns?? even kalo terpercik minyak mase gorng ikan pun dah truk...

    .rENEx. said...

    wah...baru tahu kalau silat2 ni kena wat mcm ni..

    good info..

    =]

    mommyYen said...

    heheh..cam gitu yer,proses jadi org minyak..hihi tak panas ker?

    silencer@chaie said...

    ain~ terbaek... hahaha

    alynn~ xyah respek2 r.. suspek je...miahaha

    renex~ bukan kna wat.. xwajib pon.. cme adat je..

    wanie~ tau xpe.. panas woo.. tapi, kalo mental da bersedia sure xrase sgt panas dye..

    mommyen~ haha.. bukan senang jadi org minyak kan, kan??

    Post a Comment

    (c) Copyright 2010 chaie safri. Blogger template by Bloggermint